Nowoczesne wnętrza restauracji – podwieszane sufity
Sufit, podobnie jak podłoga, może pełnić funkcję efektownego elementu dekoracyjnego. Eleganckie sufity podwieszane to jedno z rozwiązań chętnie wybieranych podczas aranżacji wnętrza restauracyjnego. Sufit podwieszany wyróżnia się bowiem wieloma zaletami, w tym doskonałymi parametrami akustycznymi czy możliwością łatwego ukrycia przewodów. Za pomocą sufitu podwieszanego można też obniżyć pomieszczenie, sprawiając, że wnętrze stanie się bardziej przytulne, a rachunki za ogrzewanie zmaleją. Na co zwrócić uwagę przed podjęciem decyzji o montażu sufitu podwieszanego i jakie rodzaje sufitów są obecnie najpopularniejsze?
Zanim zdecydujesz się na sufit podwieszany
Sufit podwieszany to designerskie rozwiązanie, które znajdziemy nie tylko w domach i biurach, lecz także w restauracjach. Zanim jednak zdecydujesz się na montaż sufitu podwieszanego w restauracji, odpowiedz na kilka pytań.
Czy sufit podwieszany pasuje do aranżacji?
Podstawową funkcją sufitu podwieszanego jest ozdoba wnętrza. Oprócz tego do jego zadań zaliczamy również tłumienie hałasu i tworzenie przytulnej atmosfery. Sufit podwieszany należy dobrać do aranżacji wnętrza i pamiętać, by zachować umiar – zbyt duża ilość zdobień lub montaż sufitu w małym pomieszczeniu mogą przytłaczać i skutecznie odstraszać gości.
Czy konstrukcja udźwignie dodatkowe obciążenie?
Przed podjęciem decyzji o montażu konieczne jest sprawdzenie wytrzymałości stropu. W związku z tym, że sufit podwieszany stanowi dodatkowe obciążenie dla konstrukcji budynku, niektóre obiekty (szczególnie starsze) mogą nie być przystosowane do montażu sufitu z dodatkowym oświetleniem.
Jaki cel pragniesz osiągnąć?
Zależy Ci na doskonałym efekcie dekoracyjnym, obniżeniu pomieszczenia, redukcji hałasu czy może instalacji nietypowego oświetlenia? Decydując się na sufity podwieszane w restauracji, kieruj się pewnymi wyznacznikami. Nie warto również oszczędzać na materiałach, gdyż tani sufit z cienkich płyt może nieskutecznie tłumić hałas, a montaż opraw oświetleniowych na cienkim suficie może stanowić zbyt duże obciążenie dla konstrukcji.
Rodzaje sufitów podwieszanych do restauracji
Sufity podwieszane kasetonowe – najpopularniejszy rodzaj sufitu podwieszanego, który wyróżnia się prostotą montażu i wieloma możliwościami aranżacyjnymi. Sufity kasetonowe najczęściej wykonuje się z płyt kartonowo-gipsowych, choć istnieje również możliwość montażu kasetonów drewnianych czy metalowych. Wyróżniamy 3 rodzaje sufitów podwieszanych kasetonowych: A, E i X. Sufity z krawędzią A wyróżniają się widoczną konstrukcją, dlatego są częściej stosowane w biurach niż w restauracjach. Bardziej estetyczne są kasetony E z konstrukcją częściowo ukrytą, które pozwalają na uzyskanie eleganckiego efektu cienia. Z kolei sufity podwieszane z krawędziami X umożliwiają utworzenie jednolitej powierzchni przy równoczesnym zachowaniu konstrukcji modułowej. W przypadku uszkodzenia płyty lub awarii instalacji modułowy sufit nie wymaga pełnego demontażu.
Sufity podwieszane monolityczne – sufity nierozbieralne, które umożliwiają kształtowanie dowolnych powierzchni, m.in. płaskich, krzywoliniowych i schodkowych. Ich największą zaletą jest dekoracyjność, dlatego świetnie sprawdzają się w eleganckich restauracjach. Warto jednak pamiętać, że sufity monolityczne utrudniają dostęp do ukrytych pod nimi instalacji – rozwiązaniem tego problemu może być pokrycie mieszane, czyli częściowo nierozbieralne i częściowo modułowe.
Sufity podwieszane listwowe (panelowe) – efektowne sufity wykonane z rozbieralnych listew. Listwy mogą tworzyć otwarte lub zamknięte pokrycie sufitowe i nadają się do tworzenia powierzchni płaskich oraz łukowych. Takie sufity idealnie sprawdzają się w restauracjach, którym brakuje przytulności – drewniane listwy ocieplają wnętrze i świetnie prezentują się w nowoczesnych aranżacjach.
Sufity napinane – alternatywa dla klasycznych sufitów podwieszanych. Idealne do dużych pomieszczeń, takich jak wnętrza restauracyjne. Montaż polega na zastosowaniu specjalnej płachty z termokurczliwej folii PCV lub tkaniny poliestrowej wraz z przeznaczonymi do mocowania napinaczami. Zastosowany materiał sprawia, że sufity napinane dają niezliczone możliwości aranżacyjne, gdyż można je nabyć w wielu wersjach kolorystycznych i różnych wykończeniach. Sufit napinany nie wymaga równania powierzchni sufitu właściwego, jest odporny na wilgoć i ogień, łatwy w montażu/demontażu i niezwykle efektowny (np. możliwość zastosowania nadruków, efektu gwiaździstego nieba, odbicia lustrzanego czy podświetlenia). Warto jednak zauważyć, że to rozwiązanie jest mniej wytrzymałe niż klasyczny sufit podwieszany, a montaż cięższego oświetlenia może być niemożliwy.
Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, dlatego wybór sufitu podwieszanego należy dopasować do możliwości konkretnego wnętrza. Planujesz montaż sufitu podwieszanego w swojej restauracji? Specjaliści z Moderne Investering pomogą dobrać najlepsze rozwiązania do Twoich potrzeb!
0 comments